Konkurencija otvara prodavnicu blizu vaše prodavnice – šta sad?

Nedavno sam napravio anketu među našim stalnim kupcima:  čega se najviše plaše kada je reč o njihovom poslu, šta ih brine najviše. Naveli su mi razne stvari  kao što su pad prometa, loša roba iz veleprodaje (o ovoj temi malo više u mom sledećem postu), ali su skoro svi naveli jednu stvar: „Plašim se da mi ne otvori neki veći lanac (ili neko drugi) svoju prodavnicu blizu, da me ubije sa niskim cenama“. Kao što znamo po srbiji i hrvatskoj jedan veći lanac „sekendice“ radi na proširenju svog posla, i razgovarao sam i sa ljudima kojima stvarno zagorčavaju život.

Ne treba da paničite, nije to obavezno loša stvar, na tu temu zanimljivo je pročitati salemaxerov post “Konkurencija je majka”,  i ako tu konkretno ne opisuje slučaj sa prodavnicama polovne garderobe. Nova situacija  vam čak može doneti priliku da ojačate svoju poziciju. Još  uvek ste u prednosti, oni tek počinju, a vi već imate svoju bazu klijenata, što oni tek trebaju izgraditi,  a kao što znamo: najveći deo prometa nam donose stalni kupci. Naravno, to sam po sebi neće biti dovoljno.

Evo nekoliko ideja

U čemu ste jači

Sagledajte u čemu ste jači od konkurencije, da li su to cene, asortiman, lokacija, ljubazni radnici i obratite pažnju da tu prednost i održite.\n\n

Vaše slabe tačke

Još veću pažnju posvetite stvarima na kojima trebate raditi, koje nisu na maksimalnom nivou. Šta to oni nude što vi nemate, naravno sad nije trenutak za velika ulaganja, ali samo jednostavno farbanje prostora može osvežiti ambijent.

Upoznajte svoje zaposlene sa situacijom, pitajte ih šta misle, da li imaju ideju za unapređenje bilo čega u vašoj prodavnici.

Radite na vezi sa svojim kupcima, vežite ih sa još boljom uslugom i ličnom vezom. Veliki igrači retko obraćaju pažnju na ovo, oni imaju zaposlene koje odrade svoje i odlaze kući.

Razgovarao sam sa jednom prodavačicom, koja je – nakon što se zaposlila u jednoj prodavnici – bukvalno duplirala promet u roku od 2 meseca. Kad sam je pitao kako je to napravila rekla mi je sledeće:

Naše mušterije su  uglavnom žene. Ja se trudim da dolaskom u našu radnju one dobiju više od obične kupovine, dok biraju, razgledaju, kupuju našu garderobu istovremeno se dobro zabave, i dobiju pažnju kakvu u drugim prodavnicama retko vide.

Pratim aktuelne trendove, znam šta ženi sa određenim oblikom tela stoji dobro, koja boja ide uz koju boju kose i kože, ali ako primetim da se malo zapustila preporučim joj da ode kod frizera ili kod kozmetičarke, naravno to radim veoma pažljivo, nikog ne želim uvrediti, cilj mi je  da postanem nešto kao prijateljica, i postupam na ovaj način samo kad vidim da je kupac otvoren za ovu vrstu komunikacije.

Često puta ako mi neko zatraži pomoć, na primer traži suknju, ja njoj preporučim nešto od garderobe što imamo, i odmah i neku bluzu koja dobro ide sa tom suknjom – i one kupe.

Ako uspem uspostaviti ovakav kontakt, one mi šalju i svoje prijateljice i rođakinje koje ulaze u prodavnicu tražeći mene, a kod njih sam već na konju – čule su već o meni.  Naravno ova taktika nije za svakog, samo demonstrira koliko može značiti malo drugačiji pristup kupcima.

Tržište oblikuje nas

Konkretan slučaj od nedavno: razgovarao sam sa jednom vlasnicom prodavnice koja mi se žalila da su joj „ovi otvorili prodavnicu za vratom“ i da po njenoj proceni nude garderobu na kilo po smešnim cenama i da joj promet konstantno pada, a ovi rade sve bolje. Savetovao sam joj da pregleda ponudu kod konkurencije i ako oni nude najnižu klasu, mi ćemo pomoći koliko je moguće sa najboljim cenama – nek napuni svoji radnju sličnom robom ali sa boljom uslugom i biće bolje. Ona se držala filozofije „Ja  nudim samo krem kategoriju! Ne želim smeće u svojoj prodavnici!“  – na žalost na kraju je morala zatvoriti svoju prodavnicu nakon više godina uspešnog poslovanja. Tržište treba da oblikuje nas, obrnuto na  žalost ne ide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *